De beslissing hangt samen met de aandelenuitgifte die KPN binnenkort wil doen. ,,Het zou raar zijn om nu geld op te halen bij onze aandeelhouders om het later dit jaar weer uit te keren”, zei topman Eelco Blok in een toelichting. Het is de bedoeling dat de winstuitkeringen na 2014 worden hervat, afhankelijk van hoe de onderneming er dan financieel en operationeel voor staat.

Om de balans te versterken wil KPN aandelen uitgeven ter waarde van 3 miljard euro. Daarnaast heeft het bedrijf de afgelopen periode leningen afgesloten die aan het einde van de looptijd deels in nieuwe aandelen kunnen worden omgezet. Die hebben nog eens 2 miljard euro aan nieuw kapitaal opgeleverd, waarvan de helft tot het eigen vermogen mag worden gerekend. De maatregelen moeten KPN helpen de schuldpositie verbeteren.

4G

KPN kampt met teruglopende inkomsten uit bellen en sms’en door de sterke opkomst van gratis of veel goedkopere communicatiediensten via (mobiel) internet. Tegelijkertijd nemen de kosten voor uitbreiding, verbetering en onderhoud van het netwerk sterk toe. Het telecomconcern telde eind vorig jaar in een veiling 1,35 miljard euro neer voor een frequentie voor 4G, een snellere vorm van mobiel internet.

In het eerste kwartaal bedroegen de kapitaalinvesteringen van KPN 535 miljoen euro, 75 miljoen meer dan een jaar eerder. Het bedrijf plukte naar zeggen ook de eerste vruchten van zijn investeringen in betere producten. De omzet uit telefoon-, televisie- en breedbanddiensten voor consumenten thuis groeide met ruim 9 procent.

De omzet van KPN daalde in het afgelopen jaar tot 2,9 miljard euro, van 3,2 miljard euro een jaar eerder. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 140 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) daalde met 12 procent tot 994 miljoen euro. De resultaten zijn onder de gemiddelde verwachtingen van analisten, maar volgens topman Blok in wel lijn met de aangepaste doelstellingen die het bedrijf in februari uitsprak. Het aandeel KPN, dat de laatste maanden al klap op klap te verduren kreeg, daalde dinsdagochtend ruim 2 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl